Willem in het Rijksmuseum

De regenten van het hofje van Heijthuijsen zijn er trots op dat een van de twee portretten die Frans Hals van hun oprichter schilderde, geselecteerd was om naast Rembrandts Marten en Oopjen te hangen op de tentoonstelling High Society in het Rijks Museum van maart tot juni 2018. Willem van Heijthuijsen investeerde zijn geld duurzaam: zijn hofje bestaat nog steeds in de vorm zoals hij in 1636 bedacht had. 

Eric J. Coolen en Eva Maria de Wit tijdens de fotosessie bij Willem in het Rijks. Fotograaf in beeld: Onno Hulshof.


Open Monumentendagen 2017

Op 9 en 10 september waren stichting Hofje Willem van Heijthuijsen, Eva de Wit en

Eric J. Coolen aanwezig in het hofje van Heijthuijsen aan de Kleine Houtweg 135. 

Agenda 


Open Monumentendagen 2019

"Plekken van Plezier" was dit jaar het thema van Open Monumentendagen. Op zondag 15 september waren bezoekers van harte welkom in het hofje van 12.00 tot 17.00. Bewoonster Emmy gaf samen met haar muzikale vrienden een pianoconcertje met cello. Er was een kleine expo te zien en regentessen gaven rondleidingen. Ook was er gelegenheid om het boek Willem aan te schaffen.


Boekpresentatie in Weert

18 oktober 2018

Willem van Heijthuijsen migreerde van Weert naar Haarlem om zijn textielhandel tot bloei te kunnen brengen. Voor veel Weertenaren was hij een voorbeeld en nog steeds dragen veel inwoners van Weert hem een warm hart toe. Op 18 oktober organiseerde Stichting  de Aldenborgh de Weertse boekpresentatie in Brasserie Antje. 

Wethouder Geert Gabriëls ontving het eerste Weertse exemplaar uit handen van regentes Gonda Koster.

Willem van Heijthuijsen specialist Erik Werps, woonachtig in Weert, gaf een boeiende lezing over de hofjesstichter. Na afloop was een drukbezochte signeersessie met  Eric Coolen en Eva Maria de Wit. 'Willem' is vanaf 19 oktober ook te koop in de Weertse boekhandels.


Foto Maarten van der Burg

Open Monumentendagen 2018

'In Europa’ was dit jaar het landelijk thema van Open Monumentendagen. Willem van Heijthuijsen wist alles van Europese handel en -samenwerking: het heeft hem tot grote rijkdom gebracht. Willems hofje bestaat in grote lijnen nog steeds zoals hij dat in 1636 in zijn testament liet vastleggen, hij heeft zijn vermogen duurzaam geïnvesteerd. Het hofje staat er stralend bij en de bestuursvorm, onbezoldigd regentschap, is ook ongewijzigd gebleven. Wat waren de succesfactoren van het Europees ondernemerschap van Willem van Heijthuijsen? Waarom is zijn naam zelfs na vierhonderd jaar nog wereldwijd bekend?

Tijdens de Open Monumentendagen kreeg men in Willems hofje antwoorden op deze vragen. Er was een expo te zien en regenten gaven rondleidingen. Ook burgemeester Jos Wienen kwam op bezoek, hij was zeer geïnteresseerd in de stichter, zijn hofje en zijn bewoners.

Foto's met burgemeester: Chris Hoefsmit


Stripdagen

26 mei - 3 juni 2018

  

Kraam Grote Markt

26 en 27 mei 9:00-16:00

Tijdens de Stripdagen signeren Eva Maria de Wit en

Eric J. Coolen het stripboek op de Grote Markt.

 

 

Exposities

 

ABC Architectuurcentrum

19 mei t/m 10 juni, Groot Heiligland 47, 

2011 EP Haarlem (di t/m za 12.00-17.00 uur en zo 13.00-17.00 uur)  

Willem het Stripboek. Totstandkomingsfases van diverse illustraties van Eric J. Coolen. 

 

Noord-Hollands Archief

22 mei t/m 8 juni, Kleine Houtweg 18 2012 CH achter Hart, (ma t/m vr 09.00-17.00 uur) 

Voor het eerst wordt het testament van Willem van Heijthuijsen aan het publiek tentoongesteld. Willem liet het testament in 1636 bij notaris van Trier in de Jansstraat opmaken. Ook te zien het eerste reglement van het hofje, en het eerste kasboek met de vermelding van betaling van de eerste regent Van Sittard aan Frans Hals voor de kopie van het schilderij van Willem van Heijthuijsen voor de regentenkamer. Er is aandacht voor het hofje, het boek Willem en de Haarlem-Harlem NY connectie, een verhaallijn in het stripverhaal. De originele overeenkomst die burgemeester Jos Wienen en Manhattan Borough President Gale A. Brewer ondertekenden. 


Signeersessies

 

ABC Architectuurcentrum

26 mei 16.00-18.00 uur

Eric J. Coolen en Eva Maria de Wit

Met interview door Gabriel Verheggen, directeur ABC

Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem 

 

Boekhandel de Vries

2 juni 16.00-17.00 uur

Eric J. Coolen en Eva Maria de Wit

Gedempte Oude Gracht 27, 2011 GK Haarlem


Boekpresentatie 18 mei 2018 in Hart

Het eerste boek werd uitgereikt aan gedeputeerde Jack van der Hoek door voorzitter Gonda Koster.

Klik op de afbeelding.

Op de foto de makers, de auteurs van de achtergrondartikelen en de regenten van het hofje.

Klik op de afbeelding voor meer foto's.


De exposities zijn mede mogelijk gemaakt door: