Tijdens de totstandkoming van het boek, in de periode van oktober 2017 t/m april 2018, verschenen vier nieuwsbrieven voor belangstellenden, in een besloten web-omgeving. In de aanloop van de presentatie van het boek zijn de nieuwsbrieven op deze website geplaatst.

 

De regenten van het hofje, Eva Maria de Wit (script) en Eric J. Coolen bieden u een blik achter de schermen en geven u extra achtergrondinformatie.

 


Nieuwsbrief 4, april 2018

 

Bericht college van regenten Hofje van Willem van Heijthuijsen

 

Afgelopen maanden hebben de makers van WILLEM een bijzondere prestatie geleverd. Wij vinden dat WILLEM een uniek boek is geworden en zijn trots op het resultaat. Voor het maken van het stripverhaal is Eva Maria de Wit uitgegaan van een aantal historische feiten. Het verhaal is in basis fictie. Waar het mogelijk was werd het stripverhaal en tekeningen getoetst aan historische context. Een divers leespanel, samengesteld uit alle leeftijdscategorieën, heeft het verhaal gelezen en Eva en Eric feedback gegeven. Spannend werd het, als er door onderzoek nieuwe feiten bekend werden. Zo moest Eric moest een belangrijke tekening aanpassen, dat letterlijk niet van een leien dakje ging. In het filmpje dat Eric voor deze Nieuwsbrief gemaakt heeft, komt u hier alles over te weten.

Vanaf 19 mei is het boek verkrijgbaar in de Haarlemse boekhandels, via de website, in het ABC Architectuurcentrum en het Noord-Hollands Archief, waar exposities over Willem van Heijthuijsen, het stripboek en het hofje te zien zijn. We zijn zeer verheugd dat het Noord-Hollands Archief voor het eerst het testament van Willem aan het publiek zal tentoonstellen. In grote lijnen bestaat het hofje nog steeds zoals Willem van Heijthuijsen dat in 1636 in zijn testament heeft laten vastleggen. Als u het boek nog niet besteld heeft en dit voor 18 mei doet via onderstaande link, ontvangt u korting en een hoffelijke verrassing... mis die niet! 

In de volgende en laatste nieuwsbrief meer informatie over de exposities en waar u ons kunt vinden tijdens de Stripdagen. 


                                       Het omslag van WILLEM.


 

Het einde als begin

 

Het boek is klaar en wordt nu gedrukt. Het eind van een prachtig maakproces, maar het begin van wat het boek hopelijk in gang zet. Het verhaal van Willem en zijn hofje loopt natuurlijk gewoon door. In de hoofden van ons, de makers en hopelijk ook in de hoofden van jullie, de lezers. Zoals Willem er was en in allerlei oude en nieuwe vormen nog is, zoals het  hofje er was en is, hopen wij dat zijn gematerialiseerde gedachtegoed er in de toekomst nog steeds zal zijn. Maar voordat we gezamenlijk vooruitkijken en denken aan de toekomst van de hofjes, stel ik voor dat we eerst op ons gemak door het verleden en heden van Haarlem, Harlem en Weert wandelen. Stap in het verhaal van Willem van Heijthuijsen en laat je meevoeren langs het atelier van Frans Hals, de Oude Gracht en over Limburgse daken.

 

Eva Maria de Wit

 

                         Vormgever Henk Tijbosch en Eva Maria de Wit


Willem komt naar ons toe

 

In maart ontvingen we het prachtige nieuws dat een van de twee portretten die Frans Hals van Willem van Heijthuijsen schilderde, was geselecteerd om naast Rembrandts Marten en Oopje te hangen. Het schilderij is eigendom van de Alte Pinakotheek in München. Het is het enige portret dat Frans Hals ‘ten voeten’ uit heeft geschilderd. Uiteraard hebben wij een bezoekje aan Willem gebracht en de kans aangegrepen om de hofjesstichter in de ogen te kijken en met elkaar op de foto te gaan. De indrukwekkende tentoonstelling High Society is te zien tot 3 juni in het Rijksmuseum.

                         Eric Coolen en Eva Maria de Wit. Fotograaf Onno Hulshof

                         Willem van Heijthuijsen, Bart Bram Spruit, Gonda Koster, Anna Paternotte, Taetske van Dijk


Filmpje 4

Kijk mee over de schouders van Eric Coolen: something weird in Weert!



 

Nieuwsbrief 3, februari 2018

 

Bericht college van regenten Hofje van Willem van Heijthuijsen

 

WILLEM het stripboek krijgt steeds meer vorm. Naast het eigenzinnige stripverhaal van Eva de Wit, schitterend getekend door Eric Coolen, wordt in het boek ook een hoofdstuk opgenomen met achtergrondartikelen. We stellen het zeer op prijs dat gerenommeerde historici en specialisten artikelen hebben ingebracht die aansluiten op onderwerpen uit het stripverhaal. Margreeth Pop, historicus en voormalig regent van ons hofje, verzorgt de eindredactie en schrijft onder andere over de buren van het hofje die we in het stripverhaal tegenkomen: Lodewijk Napoleon en Wilhelmina van Pruisen. Andere auteurs en onderwerpen zijn: Pieter Biesboer (Frans Hals en Willem van Heijthuijsen), Henk Looijesteijn (Willem van Heijthuijsen als hofjesstichter), Erik Werps (Willem van Heijthuijsen, zijn internationale handel en wandel), Willem Brand (Haarlemse Hofjes), Taetske van Dijk (bouwkundige kenmerken hofje) en Eva de Wit (Harlem en Haarlem).

In deze Nieuwsbrief kunt u lezen over een daad van barmhartigheid, wat Barack Obama en Willem van Heijthuijsen gemeen hebben, wat moderne preuves zijn en natuurlijk kunt u weer een kijkje nemen aan de tekentafel van Eric Coolen.

Heeft u de eerste twee Nieuwsbrieven gemist, dan kunt u die achter de derde editie vinden.

 

Wij wensen u veel lees- en kijkplezier! 

  

Namens het college,

Gonda Koster, voorzitter

  


Schilders en magistraten

 

In de eerste nieuwsbrief schreef Eva de Wit over de Harlem-Haarlem connectie, en over Kehinde Wiley, de kunstenaar uit de Verenigde Staten die zich met zijn portret ‘Willem van Heythuysen’ had laten inspireren door het portret van Willem van Heijthuijsen door Frans Hals. Onlangs werd bekend dat Kehinde door Barack Obama is verkozen als de schilder van zijn officiële staatsportret. Het schilderij van Obama is inmiddels toegevoegd aan de Portrait Gallery in the White House.


Caritas: een daad van barmhartigheid

 

Eeuwenlang waren alleen gereformeerden welkom in het hofje van Willem van Heijthuijsen. Op 2 april 1970 wordt echter voor het eerst een huis toegewezen aan een katholieke vrouw. ‘Dit gaat niet bij iedereen van harte. Het is dat de andere kandidaat een man is’, schrijft Ben Speet in zijn boek over het hofje. Inmiddels is iedereen welkom, ongeacht of men gedoopt maar niet praktiserend, of heilig overtuigd atheist is. Het is een interessante discussie of bijvoorbeeld het christendom meer vrede dan oorlog brengt, maar wat in ieder geval bij dit geloof hoort is de mooie caritas-traditie: het plegen van een daad van liefde en barmhartigheid in materiële en immateriële zin. Van Heijthuijsen (lid van de Neder-Duits gereformeerde kerk) liet twee hofjes na (waarvan er één nog bestaat) en schonk bijna zijn gehele vermogen aan hulpbehoevenden. Het kan dat de gedachte aan een goede plek in de hemel hem hiertoe aanzette, het kan dat hij oprecht voor zijn medemens wilde zorgen. De vraag is in hoeverre het uitmaakt. Psychologische onderzoeken wijzen in ieder geval uit: wie anderen probeert te helpen, wordt daar zelf gelukkiger van. 

 

Eva de Wit


Preuves

 

In vroegere tijden ontvingen de hofjesbewoners 'preuves': giften in de vorm van geld, levensmiddelen en brandstof. Een overblijfsel van deze traditie in het hofje van Heijthuijsen is de jaarlijkse uitreiking van het kerstpakket. Op de foto zien we bewoonster Alexandra die de kerst preuve 2017 in ontvangst neemt van regenten Taetske van Dijk en Anna Paternotte (met dochter Floor).


Filmpje 3

Kijk mee over de schouders van Eric Coolen bij het vervaardigen van de schetsen en de lijnillustaties.


Nieuwsbrief 2, december 2017

 

Bericht college van regenten Hofje van Willem van Heijthuijsen

 

De laatste dag van het jaar! Eva heeft het script over het avontuur van Willem van Heijthuijsen af en wij vinden het prachtig. Eric is begonnen met tekenen en geeft het eigenzinnige verhaal in spannende beelden vorm. We laten ons elke keer weer verrassen als er een tekening klaar is. 

In het stripboek komt ook een hoofdstuk met achtergrondartikelen geschreven door historici en specialisten. Daarover in de volgende nieuwsbrieven meer.

 

In deze tweede editie vertelt Eva over de Limburg-Haarlem connectie en onze huismeester Taetske van Dijk over de bouwkundige ontwikkeling van het hofje van Willem van Heijthuijsen. In een filmpje laat Eric ons weer zien hoe hij zijn tekeningen vervaardigt.

Heeft u de eerste Nieuwsbrief gemist, dan kunt u deze achter de tweede editie vinden. 

Omdat we veel vragen kregen of het stripboek al besteld kan worden, hebben we de bestelmodule geopend. Als u nu al bestelt en betaalt ontvangt u korting en tevens een hoffelijke verrassing bij de aflevering van het boek. 

 

Wij wensen u een gezellige jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar!

 

                         Taetske van Dijk, Eva de Wit, Eric Coolen

Het Hofje

 

Voor het behoud van het hofje van Willem van Heijthuijsen is het voor ons regenten van belang dit Rijksmonument zo goed mogelijk te onderhouden. Als huismeester ben ik verantwoordelijk voor het bouwkundig onderhoud.

Het is leuk om te zien hoe het huidige hofje is ontstaan. Het is namelijk niet in één keer gebouwd.

Het hofje is rond 1650 gesticht uit de nalatenschap van Willem van Heijthuijsen en werd op een deel van zijn landgoed ‘Middelhout’, een eigendom buiten de stadsgrenzen, gebouwd. Na zijn dood werd de rest van het landgoed verkocht. 

Het lijkt erop dat een gebouw van het oorspronkelijke landgoed is blijven staan en dit is dan ook het oudste gedeelte van het hofje. Tegen dit torenachtige gebouw met naastgelegen woning zijn rond 1650 in totaal 5 woningen en een regentenkamer gebouwd. De eerste huisjes lagen in een L vorm langs de tuin, welke bereikbaar is via een poort.

In 1755 is het hofje uitgebreid met 5 woningen links van de oudste bebouwing. 

Het hofje telde toen 11 woningen en een regentenkamer. In 1903 werd het bleekveld opgeofferd voor nog 3 woningen, deze zijn tot 1953 in het bezit van het hofje gebleven.

In 1985 werd het hofje gerestaureerd, de regentenkamer omgebouwd tot een woonhuis en zijn er een paar huizen samengevoegd tot een totaal van 10 woningen. Bij nog een latere verbouwing zijn er nog twee huizen samengevoegd: in de huidige situatie bevinden zich in het hofje 9 woningen.

 

Kenmerk van de bebouwing van een hofje: een gemeenschappelijke tuin, waarlangs de voordeuren liggen, de tuin is vanaf de straat bereikbaar via een poort.

 

ir. Taetske van Dijk, architect

 

De Holland-Limburg connectie

 

Over de specifieke afkomst van Willem van Heijthuijsen is zeer weinig bekend. 

Door zijn zgn. achternaam zou je denken dat hij uit Heythuysen komt, maar zijn testament vertelt ons dat hij 16 kilometer daarvandaan, in Weert geboren is. 

Via de website hebben we al enthousiaste berichten ontvangen van mensen die ‘Heijthuijsen’ als achternaam hebben. Misschien wel afstammelingen van Willem…?

De link met Heijthuijsen bleek zelfs ook in ons team aanwezig! Terwijl het maken van het stripboek over de hofjesstichter in volle gang was, bladerde regent Gonda Koster door haar familie stamboek en ontdekte dat haar roots in deze gemeente liggen. Onbewust van dit feit werd ze een tijd geleden regent van het hofje en dit bleek niet zonder reden.. 

Hoe geschiedenis en heden elkaar soms ontmoeten, wonderlijk toch?

 

Eva de Wit

Willem van Heijthuijsen in zijn geboorteplaats Weert


Filmpje 2

Kijk mee over de schouders van Eric Coolen bij het vervaardigen van de schetsen en de lijnillustaties.



Nieuwsbrief 1, oktober 2017

Bericht van het college van regenten, Stichting Hofje van Willem van Heijthuijsen

 

Afgelopen zomer heeft ons college het idee opgevat een stripboek over Willem van Heijthuijsen, stichter van ons hofje, te maken. Wij zijn verheugd dit project te kunnen realiseren samen met de Haarlemse tekenaar Eric Coolen en jong talent (scenario)schrijver Eva de Wit. 

 

Door het creëren van een eigenzinnig stripboek waarin heden en verleden elkaar ontmoeten, hopen wij op een inspirerende en toegankelijke manier ons unieke hofje en cultureel erfgoed onder de aandacht brengen en zo ons enthousiasme wijd te verspreiden. Dit uiteraard weer met het oog op de toekomst! 

 

Het Hofje van Heijthuijsen en Haarlem en omgeving lenen zich qua historie en markante figuren zeer goed als decor voor een spannend en aantrekkelijk verhaal. Te beginnen alleen al bij Frans Hals, de wereldberoemde schilder die van Heijthuijsen maar liefst twee keer geschilderd heeft. De locaties betreffen tevens Weert (Limburg): de geboorteplaats van Willem van Heijthuijsen, en Harlem (New York).

 

Het verhaal ten slotte gaat over samen leven, zakelijkheid, liefde door tijd en ruimte heen en constant opduikende mollen die maar niet willen verdwijnen. Tevens worden in het boek tien uiteeenlopende achtergrondartikelen opgenomen waarvan de onderwerpen aansluiten op thema’s of onderwerpen uit het stripverhaal. 

 

De ontwikkeling van het stripboek is in volle gang en via de Nieuwsbrief kunt u de voortgang volgen. Ook kan er vanaf december via de website voor een exemplaar worden ingetekend.

 

Het boek wordt tijdens de landelijke stripdagen in Haarlem (25 mei tot en met 3 juni 2018) gepresenteerd. 

 


Haarlem2Harlem

 

Soms vergeten we het even, maar Haarlem is 

actually all around.

 

Je ziet het alleen al als je de weersverwachting op internet opzoekt. Daar duiken naast de regenwolkjes in Hollands Haarlem ook de zonnetjes van het Haarlem in Suriname en Zuid-Afrika op. Onze voorouders hebben op verschillende continenten hun voetafdruk achter gelaten en deze maakt een groot deel uit van ons heden, verleden en toekomst. Eenzelfde gedachte leek ook bij de gemeente Haarlem en de wijk Harlem in New York te spelen.

In juni 2017 werden de twee officieel partners met de ondertekening van het document ‘Haarlem2Harlem’. Een mooi voorbeeld van de verbinding tussen tijd en ruimte heen is het werk van Amerikaans kunstenaar Kehinde Wiley. Hij schilderde een man uit de wijk Harlem, New York en noemde het schilderij ‘Willem van Heythuysen’. Waarom? Dat zie je

als je naar de twee onderstaande afbeeldingen kijkt...

 

Eva de Wit

Links: Willem van Heijthuijsen - Frans Hals (1625) Alte Pinakothek Museum München

Rechts: Willem van Heythuysen - Kehinde Wiley (2006) Virginia Museum of Fine Arts


Filmpje 1

 

Kijk mee over de schouders van de illustrator bij het tekenen van het storyboard.